Velkommen til Odden Kirke

Du er her:   Hjem > Historisk > Krucifikset
top
Page

Krucifikset

På nordvæggen, under kalkmalerierne, hænger Odden Kirkes korbue-krucifiks fra 1300-tallet. Den korsfæstede Jesus har løftet hoved og krumme arme. På hovedet har han en flettet tornekrone, og har lysbrunt, let rødligt hår, brunt skæg, øjenvipper og bryn. Lændeklædet er hvidt og på folderne ses enkelte bloddråber. Det er 140 cm højt og var placeret i korbue-åbningen (triumfbuen) mellem skibet og koret, på en tværliggende bjælke.

Efter det blev fjernet fra korbuen, ved udbygningen af koret i 1800-tallet, har det før hængt på sin nuværende plads og i tårnet, imod syd. Ved nedtagningen fra korbuen har man savet det nederste evangelist-symbol af, fordi det enten var en del af tværbjælken eller fæstnet til den, hvorfor man nok ikke ville beskadigede krucifikset ved at bruge hammer mm.

Evangelisten, som mangler er Matthæus, hvis symbol er en mand, fordi Matthæusevangeliet starter med at føre Jesus' stamtavle tilbage Abraham, jødernes stamfader.

De tre andre er:

Markus, hvis symbol er en Løve, fordi Markusevangeliet begynder med et råb i ørkenen, hvilket fører tanken hen på en løve, der brøler på stepperne.

Lukas, hvis symbol er en okse, fordi Lukasevangeliet starter med beretningen om et offer, og oksen er det traditionelle offerdyr.

Johannes, hvis symbol er en ørn, fordi Johannesevangeliet er det mest poetiske, bevingede og højtravende af evangelierne.

 
« forrige

 

« forrige top næste »
top
Menu

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login